FAQ Użytkownicy Grupy Galerie Rejestracja Zaloguj
Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Szukaj

pigwowiec i dereń

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Ziołolecznictwo
Autor Wiadomość
Bianka




Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 428
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 11:50, 06 Maj 2009    Temat postu: pigwowiec i dereń

Jesienią będę się mogła już cieszyć owocami pigwowca i derenia jadalnego, ale już teraz, zanim rozpocznę zbiór chciałabym poznać sposoby na przetwarzanie tych owoców- znacie jakieś? Podobno z derenia można robić dźem, ale nie znam przepisu a z pigwowców nalewkę, podobną do tej z pigwy. Wiecie coś na ten temat? Może ktoś jeszcze ma te krzewy i swoje sposoby na spożywcze wykorzystanie tych owoców?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiedzmanna
Głos Gaju



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:13, 06 Maj 2009    Temat postu:

Od kilku lat sporządzam pigwówkę. Są dwie szkoły: falenicka i otwocka Wink
1. W pierwszym słoiku pokrojone owoce zasypuję cukrem i odstawiam, żeby puściły sok. Zlewam go, wstawiam do lodówki i spirytusem zalewam pozostałe owoce. Potem łączę spiryt i syrop - z tego powstaje LIKIER PIGWOWY
2. W drugim słoiku pokrojone owoce zalewam spirytusem i stoi toto około miesiąca. Spiryt zlewam i z cukru i odrobiny wody gotuję syrop. Dodaję do spirytu i tak powstaje PIGWÓWKA.

Po połączeniu składników w obu przypadkach nalewki muszą odstać swoje co najmniej 2 - 3 miesiace żeby sie sklarowały. Najlepiej za szafą podłączone do prądu. Ja wynoszę do piwnicy, bo nie chce mi sie tam chodzić, więc są bezpieczne Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bianka




Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 428
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 7:54, 07 Maj 2009    Temat postu:

No to pigwówka będzie Smile Tylko powiedz mi jakie proporcje- w sensie ile owoców na ile spirytusu, bo rozumiem,że z cukrem to już według upodobania.
Ja tak właśnie czułam,że Wiedźmanna mnie nie zawiedzie, jeśli o takie receptury chodzi Wink
A dźemy,marmolady,powidła? Też się pigwowiec nadaje?
Z tym dereniem to jeszcze wiem,że się dereniówkę robi, ale też nie wiem jak z proporcjami.
Dzięki serdeczne, Bianka
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiedzmanna
Głos Gaju



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:08, 07 Maj 2009    Temat postu:

Dereniówke jak pigwówkę się robi... tylko owoce inne Smile

A proporcje: 1 kg owoców, 2 szklanki cukru, 1/2 l spirytusu. Ja to "na oko" robię, żeby owoce zakrył spirytus. Im dłużej stoi tym lepsze...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bianka




Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 428
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 8:50, 08 Maj 2009    Temat postu:

zapisane, dziękuję bardzo Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiedzmanna
Głos Gaju



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:46, 08 Maj 2009    Temat postu:

Przepisy można w necie znaleźć, ale niepowtarzalny smak samemu się wypracowywuje...
smacznego Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Ziołolecznictwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo

Elveron phpBB theme/template by Ulf Frisk and Michael Schaeffer
Copyright Š Ulf Frisk, Michael Schaeffer 2004


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin