|
Autor |
Wiadomość |
Bianka
Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 428
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 11:50, 06 Maj 2009 Temat postu: pigwowiec i dereń |
|
|
Jesienią będę się mogła już cieszyć owocami pigwowca i derenia jadalnego, ale już teraz, zanim rozpocznę zbiór chciałabym poznać sposoby na przetwarzanie tych owoców- znacie jakieś? Podobno z derenia można robić dźem, ale nie znam przepisu a z pigwowców nalewkę, podobną do tej z pigwy. Wiecie coś na ten temat? Może ktoś jeszcze ma te krzewy i swoje sposoby na spożywcze wykorzystanie tych owoców?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wiedzmanna
Głos Gaju
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:13, 06 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Od kilku lat sporządzam pigwówkę. Są dwie szkoły: falenicka i otwocka
1. W pierwszym słoiku pokrojone owoce zasypuję cukrem i odstawiam, żeby puściły sok. Zlewam go, wstawiam do lodówki i spirytusem zalewam pozostałe owoce. Potem łączę spiryt i syrop - z tego powstaje LIKIER PIGWOWY
2. W drugim słoiku pokrojone owoce zalewam spirytusem i stoi toto około miesiąca. Spiryt zlewam i z cukru i odrobiny wody gotuję syrop. Dodaję do spirytu i tak powstaje PIGWÓWKA.
Po połączeniu składników w obu przypadkach nalewki muszą odstać swoje co najmniej 2 - 3 miesiace żeby sie sklarowały. Najlepiej za szafą podłączone do prądu. Ja wynoszę do piwnicy, bo nie chce mi sie tam chodzić, więc są bezpieczne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bianka
Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 428
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 7:54, 07 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
No to pigwówka będzie Tylko powiedz mi jakie proporcje- w sensie ile owoców na ile spirytusu, bo rozumiem,że z cukrem to już według upodobania.
Ja tak właśnie czułam,że Wiedźmanna mnie nie zawiedzie, jeśli o takie receptury chodzi
A dźemy,marmolady,powidła? Też się pigwowiec nadaje?
Z tym dereniem to jeszcze wiem,że się dereniówkę robi, ale też nie wiem jak z proporcjami.
Dzięki serdeczne, Bianka
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wiedzmanna
Głos Gaju
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 16:08, 07 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Dereniówke jak pigwówkę się robi... tylko owoce inne
A proporcje: 1 kg owoców, 2 szklanki cukru, 1/2 l spirytusu. Ja to "na oko" robię, żeby owoce zakrył spirytus. Im dłużej stoi tym lepsze...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bianka
Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 428
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 8:50, 08 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
zapisane, dziękuję bardzo
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wiedzmanna
Głos Gaju
Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 9:46, 08 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Przepisy można w necie znaleźć, ale niepowtarzalny smak samemu się wypracowywuje...
smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Elveron phpBB theme/template by Ulf Frisk and Michael Schaeffer
Copyright Š Ulf Frisk, Michael Schaeffer 2004
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|
|