Autor |
Wiadomość |
Keriann
Administrator
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 1113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Sob 1:14, 16 Wrz 2006 Temat postu: Celtycka kuchnia- tylko dla odważnych! |
|
|
Właśnie nabyłam książkę pt. 'Keltska lidova kuchyne'. Przepisy są naprawdę od czapy. Jak ktoś ma na tyle odwagi, żeby się zapoznać, a może nawet wypróbować, to zamieszczę co ciekawsze. Może na jakąś klimatyczną imprezę się przydać ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Collach
Moderator
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 226
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon 21:46, 18 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Daj cos koniecznie na sprobowanie! taki jakis ciekawszy i nie wymagajacy zbyt duzego nakladu pracy. no i przetlumacz wczesniej na nasze
|
|
Powrót do góry |
|
|
Idril
Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 416
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 12:27, 27 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Ja tez chcę! Pewnie spale kuchnie cala, ale co tam wazne ze jedzonko bedzie celtyckie:D
Lubie eksperymentowac w kuchni:D
|
|
Powrót do góry |
|
|
Keriann
Administrator
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 1113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Śro 17:13, 27 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Posset- walijski napój z mleka i piwa:
5,5 dl pełnotłustego mleka
2 łyżki owsianej mąki
szczypta soli (wg własnego uznania)
1 łyżka miodu
3 dl piwa Guiness albo innego ciężkiego ciemnego piwa
1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej (wg własnego uznania)
Do małego rondelka wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i sól i ogrzewamy, ciągle mieszając doprowadzając prawie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dostawiamy na 10 minut. Napój musimy przecedzić do czystego naczynia,dodać miód, piwo i przyprawy. Mieszankę podgrzewamy ponownie i porządnie mieszamy wszystkie przyprawy, nie dopuszczamy jednak do wrzenia. Tak właśnie napój jest przygotowany do natychmiastowej konsumpcji.
PS.:Koniec cytatu z czeskiej wersji książki pani J. Asalovej (Asal? Oni mją tendencję do dodawania żeńskich końcówek wszędzie! Stąd Sharon Stonova, Nicole Kidmanova itd.). Osobiście nie piłam i nie biorę odpowiedzialności za ten przepis i jego skutki choć wydaje się to z opisu... osobliwe Kto wypróbuje- czekamy na opinie!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Keriann
Administrator
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 1113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Śro 17:23, 27 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Mleczny Pącz -'Scáiltín'.
Da się go przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej miesza się gorzką whiskey i ogrzane mleko w stosunku 1:1, a wedle własnego uznania dodaje się rozpuszczone masło, cukier, cynamon, muszkat (gałkę muszkatołową) lub goździki. Wg Autorki podaje się na święta celtyckie: Imbolc, Beltaine, Yule.
Hmmm... ciekawe czy w smaku przypomina słynne, irlandzkie likiery?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Keriann
Administrator
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 1113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Śro 17:34, 27 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Herbaty ziołowe: popularne zestwawienie to herbata z rumianku przyprawiana miodem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Keriann
Administrator
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 1113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Śro 17:53, 27 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Smażone jabłkowe płatki (4 porcje):
4 duże jabłka, wyłuskane z pestek, obrane, pokrojone na 1/2 cm płatki
2 łyżeczki cukru pudru
1 garnek mąki (? nie wiem, ile mają na myśli, ale "czeski garnek" ma 3 litry, ja bym tyle dawała albo wg uznania)
2 jajka
2 dl piwa Guiness lub innego ciężkiego, ciemnnego piwa (można zastąpić mlekiem)
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej- jak ktoś lubi, ale jest gorzka
2 łyżeczki rozpuszczonego masła
olej lub smalec do zmażenia
cukier- wg uznania
Płatki jabłek posypać cukrem pudrem i odłożyć. Do misy wsypać mąkę, zrobić w mące dołek i wbić jajka. Następnie dodać piwo/mleko i stale ubijać (uderzać, rozrabiać) do konsystencji gęstego kremu. Dodać cukier i gałkę muszkatołową i odstwaić co najmniej na godzinę. Następnie dodać rozpuszczone masło, a na patelni rozgrzać trochę oleju. Płatki jabłek maczać w cieście i smażyć na patelni na złoty kolor po obu stronach. Osuczyć na paierowym obrusku/ ręczniku papierowym, podawać posypane cukrem.
Nadaje się najlepiej na Lammas, Mabon, Samhain, Yule.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Keriann
Administrator
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 1113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Śro 17:55, 27 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Co ja tu jeczcze mam? Nie wiem, co Was interesuje. Smażone płatki bzu? Cebulowe chlebki czy inne pieczywo? Kasze, polewki i "jadło z jednego garnca", potrawy warzywne, mięsne, rybne, mączne? Piszcie, bo książka jest gruba, a nie wiem, na co macie ochotę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Idril
Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 416
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 9:29, 28 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Oj ja chce te takie pieczywo itp. Tylko jakbym mogla prosic o cos bezalkoholowego... Dwóch lat mi do pełnoletnosci brakuje, wiec z przyządzeniem czegos takiego w domu bym miala drobny problem:P O i potrawy mięsne jakies ciekawe:D
A tego Posset'a (u?) to ja bym sie bała
|
|
Powrót do góry |
|
|
Keriann
Administrator
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 1113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 13:55, 28 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Wiesz co, ja też o tym myśałam, dlatego dołączyłam przepis na herbatę, ale był to jeden z bardzo nielicznych bezalkoholowych... Lubią po prostu zakrapiane rzeczy chyba Możesz spróbować zrobić napój na bazie gorącego, ale nie wrzącego mleka. Dodaje się do tego ze 3 łyżeczki roztopionego masła- na pół litra mleka (można roztopić, wrzucjając masło do gorącego mleka i mieszjaąc), do tego 1-2 łyżeczki miodu- generalnie składniki w proporcjach wg uznania. Powstaje smaczny i bardzo zdrowy napój, szczególnie dobry w przeziębieniach.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Szerszen
Głos Gaju
Dołączył: 22 Sie 2006
Posty: 531
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 14:45, 28 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Kerian w koncu to byly czasy gdy piwo bylo nie dosc ze swietym (bywa ze z "dodatkami") to jeszcze codziennym napojem... - nie wspomne iz zdrowszym niz woda... ktora mozna bylo sie po prostu zatruc.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Collach
Moderator
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 226
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 20:36, 28 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
i z tego co sie orintuje to byly to straszne cienkusze...a nie jak teraz "WOJAK WSZECHMOCNE~9%"
co do przepisow to cos na pewno przygotuje na Twoj przyjazd
|
|
Powrót do góry |
|
|
Keriann
Administrator
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 1113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 20:48, 28 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Hehe, w celtyckich Czechach tak jest do dzis, bo piwo jest od wody tańsze Woda w pubie 30 koron- zwykła, niegazowana, pivo- 20. A w markecie 3 korony nawet- czyli 45 groszy jakieś Co za kraj! A miecze można kupić w galerii centrum czy na rogu, gdzieś w mieście
|
|
Powrót do góry |
|
|
blaskhyrk
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Opole
|
Wysłany: Wto 23:23, 21 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Oooo ciekawe przepisy a nie ma tej książki w żadnych ebookach??
|
|
Powrót do góry |
|
|
Keriann
Administrator
Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 1113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Wto 23:31, 21 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Nie spotkalam sie, ale mozna poszukac. Na razie jedyna dostepna wersja, jaka mam, jest na papierze i po czesku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|